توزیع جهانی واکسنهای کوید19 در حال انجام است , اما ظهور گونههای جدید کرونا ویروس تهدید میکند که این بیماری همهگیر را بسیار بدتر میکند قبل از اینکه بهتر شود .
یک سال پس از اینکه دانشمندان برای اولین بار ویروس کرونا را شناسایی کردند، چندین تغییر در ویروس که به نظر میرسد بیشتر عفونی باشد، زنگ خطر جهانی را به صدا در میآورد. اگرچه گمان نمیرود که سویههای جدید مرگبارتر باشند، اما گسترش آنها احتمال بارگذاری بیش از حد سیستمهای مراقبتهای بهداشتی تحت فشار را افزایش میدهد. در حال حاضر، مبارزه کشورها با انتقال سریع واکسن COVID۱۹ در حال افزایش است.
انواع کوید19 چه هستند ؟
با گذشت زمان، ویروسها دچار جهش میشوند. در پاندمی کوید19 , دانشمندان در سراسر جهان هزاران نسخه mutated از ویروس کرونا به نام واریانت و یا سویه ها را مستند کردهاند . بسیاری از این واریانت در بریتانیا، آفریقای جنوبی، و نیجریه توسط کارشناسان بهداشت و درمان، از جمله در مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) ایالاتمتحده به دقت تحت نظارت قرار دارند.
آنها چه ریسکهایی را مطرح میکنند؟
دانشمندان به ویژه نگران انواع مختلف بریتانیا و آفریقای جنوبی هستند زیرا به نظر میرسد که آنها راحتتر از ویروس اصلی گسترش مییابند. مرکز کنترل بیماریها اشاره میکند که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد آنها باعث بیماری شدیدتر یا افزایش خطر مرگ میشوند. با این حال , انتقال انواع عفونی بیشتر میتواند باعث رشد نمایی در تعداد موارد کوید19 شود , یک سناریوی خطرناک با توجه به چالشهایی که برخی کشورها با شروع توزیع واکسن مواجه شدهاند .
چنین رشد سریعی در موارد میتواند به نوبه خود منجر به مرگ و میر بیشتر شود : با افزایش در بستری شدن , سیستمهای مراقبت بهداشتی ممکن است درهم شکسته شوند و در نتیجه قادر به مراقبت از تعداد زیادی از افراد مبتلا به عفونت کوید19 نباشند . در بسیاری از بخشهای ایالاتمتحده که در حال تجربه گستردهترین شیوع بیماری در جهان هستند، بخشهای مراقبتهای ویژه در پایان سال ۲۰۲۰ تقریبا در حد ظرفیت بودند. کارکنان بیمارستان گفتهاند که قادر به حفظ استانداردهای بالای مراقبت از بیماران نخواهند بود.
سناریوی ساده شده فرضی تعداد مرگهای جدید را هر شش روز یکبار از سه سویه ویروس مختلف نشان میدهد، با فرض اینکه هر سویه از ۱۰۰۰۰ عفونت شروع شود.
اگرچه سویه کشنده در ابتدا باعث مرگ و میر بیشتر میشود، سویه قابل انتقال به دلیل رشد نمایی تعداد عفونتها به سرعت از آن پیشی میگیرد.
نگرانیهای دیگر شامل این موضوع است که آیا واکسنهای کوید19 در برابر این واریانت کمتر موثر و یا حتی کاملا بیاثر خواهند بود . کارشناسان میگویند که مورد اخیر نامحتمل است و هنوز هیچ مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد، اما آنها همچنان به مطالعه بر روی سویههای جدید ادامه میدهند. همچنین، رئیس سازنده واکسن آلمان، “بیو نتک”، ابراز نگرانی کردهاست که سویههای مسری بیشتری میتوانند دستیابی به ایمنی گله را دشوارتر سازند، زیرا آستانه حفاظت کافی در یک جامعه به سرعتی که ویروس با آن گسترش مییابد، بستگی دارد.
کشورها چگونه واکنش نشان میدهند؟
کشورهایی که این سویه های در حال گردش هستند، اقدامات سریعی را برای توقف گسترش خود انجام میدهند، به طوری که سطوح موردی در حال حاضر در حال دنبال کردن مسیرهای نگرانکننده هستند.
در بریتانیا، نخستوزیر، بوریس جانسون، با توجه به افزایش موارد و بستری شدن در بیمارستان، تعطیلی جدیدی را در سراسر کشور اعلام کرد. سویه بریتانیا نیز در بیش از سی کشور دیگر، از جمله چین، هند، و ایالاتمتحده که به دقت در حال ردیابی موارد آن هستند، شناسایی شدهاست. برخی از دانشمندان آمریکایی در حال بحث در مورد یک برنامه نظارت ملی هستند تا چنین مواردی را شناسایی کنند. گونهای که در آفریقای جنوبی ظهور کرد که در حال حاضر بالاترین نرخ موارد کوید19 جدید را در هر کشوری در آفریقا دارد , با بیش از 15 هزار مورد در روز به صورت بینالمللی نیز گسترشیافته است . این امر دولت آفریقای جنوبی را بر آن داشت تا محدودیتهای خود را تشدید کند و برخی از کشورها را بر آن داشت تا سفر از آفریقای جنوبی را ممنوع یا محدود کنند.
در همین حال، اجرای واکسیناسیون همچنان ادامه دارد، اگرچه برخی از کشورها در حال پیشرفت سریعتر از دیگران هستند: مقامات بریتانیا امیدوارند تا با واکسینه کردن آسیبپذیرترین ساکنان خود که در مجموع حدود ۱۳ میلیون نفر در عرض شش هفته هستند، در مقابل گسترش این نوع واکسن قرار بگیرند، در حالی که آفریقای جنوبی انتظار ندارد تا سهماهه دوم سال ۲۰۲۱ واکسیناسیون را آغاز کند.