در ساق پا چند مشکل دیده می شود. بیقراری پا، حرکات ناگهانی پا در خواب و درد شبانه ساق.
گرفتگی شبانه ساق بسیار شایع است و در بیش از نیمی از افراد بالای ۵۰ سال دیده می شود ولی در کودکان و خانهای حامله نیز دیده می شود. گرفتگی پشت ساق معمولا چند دقیقه طول می کشد و می تواند باعث اختلال خواب شود.
علل مختلفی باعث این حالت می شوند.
۱. علل ساختمانی: اشکال در پا مثلا صافی کف پا یا انحراف زانو می توانند منجر به این حالت شوند. معاینه طب فیزیکی و ارزیابی راه رفتن به تشخیص علل درد ساق پا کمک می کند.
۲. کمبود مایع خارج سلولی مثل عرق کردن بیش از حد در روز و عدم جایگزینی با مایعات استفاده از داروهای ادرار آور یا در بیماران دیالیزی.
۳.تجمع خون و مایع خارج سلولی در پا مثل واریس، نشستن طولانی مدت بدون حرکت مناسب در پا، ب بر سطوح سفت
۴. گرفتگی پا در کودکان، می تواند زمینه ارثی داشته باشد و بررسی هایی که برای بالغین انجام می شود در کودکان نیز باید انجام شود.
اغلب درد پا کودکان ، مختصر (1 تا 15 دقیقه) و به دلیل اسپاسم های عضلانی (گرفتگی) میباشد. عضلات پا یا ساق پا در طول ورزش بیشتر دچار این نوع درد میشوند. ممکن است گرفتگی عضلات ساق پا کودک شما را از خواب بیدار کند. گرفتگی عضلانی که در طول کار سخت یا ورزش رخ میدهد را “کرامپ حرارتی” مینامند. اغلب در اثر مصرف مایعات زیاد و نمک آرام میشوند.
۵. گرفتگی ساق در خانمهای حامله که علاوه بر سایر علل گفته شده، در اثر کمبود منیزیوم است،استفاده از منیزیوم با نظر پزشک گرفتگی ساق را کم می کند. باید توجه داشت که بدون تجویز پزشک نباید منیزیوم در حاملگی مصرف شود.
۶. بیماریهای سیستم عصبی مثل پارکینسون، نوروپاتی، میوپاتی، تنگی کانال نخاعی، آی آل اس میتوانند همراه با گر فتگی ساق باشند.
۷. بیماریهای متابولیک مثل دیابت، هیپوتیروئیدی(کم کاری تیرویید)، افزایش گلبولهای خونی، و میوپاتی در اثر اختلال متابولیک
۸. گرفتگی ساق در اثر ورزش بیش از حد
درد ناگهانی ساق می تواند در اثر لخته خونی باشد که درمان درد ساق پا ، توجه سریع پزشکی را ایجاب می کند.
منبع:دکتر رئیسی و دکتر احدی