:white_small_square:این روزها یک پرسش شایع این است که آیا زنان باردار باید یا نباید واکسن کرونا بزنند. براساس مطالعات میدانیم که خطر ابتلا به کووید شدید یا حتی مرگ در زنان باردار افزایش مییابد ولی دادهها درباره اثربخشی یا ایمنی واکسن در حاملگی یا شیردهی محدود است چون تقریباً هیچیک از مطالعاتی که در این درباره انجام شده شامل زنان باردار یا شیرده نبوده است.
خبر خوب این است که به تازگی یک مطالعه در مجله مامایی و زنان آمریکا نشان داد واکسن نهتنها در بارداری و شیردهی مؤثر و بیخطر است بلکه احتمالاً درجاتی از ایمنی در نوزاد نیز ایجاد میکند.
البته تعداد زنان در این مطالعه تنها ۱۳۱ نفر است ولی این بزرگترین مطالعهای است که تاکنون در این زمینه منتشر شده است. از این تعداد ۸۴ نفر حامله و ۳۱ نفر شیرده بودند. سطح پادتن ۶ هفته پس از دومین نوبت واکسن فایزر یا مدرنا به عنوان معیار پاسخ به واکسن در همه شرکتکنندگان یکسان بود. همچنین سطح پادتن در این افراد بیشتر از میانگین پاسخ پادتن در زنان بارداری که به کووید-۱۹ مبتلا شدهاند گزارش شده است.
عوارض گزارش شده در این مطالعه خفیف و مشابه افراد غیرحامله است: درد محل تزریق پس از نوبت اول و درد عضلانی، سردرد، تب و لرز پس از نوبت دوم. نکته جالب در این مطالعه وجود پادتن در خون بند ناف و همچنین شیر مادر است و این نشان میدهد واکسن قادر به ایجاد درجاتی از ایمنی در نوزادان است. مشابه این پدیده در سایر موارد مانند واکسن آنفلوانزا نیز قبلاً مشاهده شده است.
همچنین طبق اعلام شرکت فایزر یک مطالعه با شرکت ۴ هزار زن حامله اخیراً آغاز شده است.