بررسی مصرف آنتی بیوتیک در بیماران کووید از ۳ منظر…
استفاده از آنتی بیوتیک های با خاصیت ضدالتهابی و ضد ویروسی در کرونا مفید است!؟
دقت شود که تمام خاصیت های ضدالتهابی و ضدویروسی آنتی بیوتیک ها در درمان کووید، حداکثر در محیط آزمایشگاهی وجود داشته( به صورت بسیار محدود) و حائز اثرات قابل توجه( significant ) و معنادار درمانی در in vivo یا موارد انسانی نبودند.
آنتی بیوتیک های با خاصیت
anti inflammatory and anti viral:
ماکرولیدها( آزیترومایسین) و خانواده تتراسایکلین ها( داکسی سایکلین)
استفاده از آنتی بیوتیک در بیماران با اندیکاسیون بستری و پنومونی کووید نیاز است!؟
به هیچ وجه آنتی بیوتیک درمانی به صورت روتین در بیماران بستری بخش و حتی ICU نیاز نمی باشد؛ حتی در بدترین شرایط بیماری( مگر در صورت شک به عفونت باکتریال و اندیکاسیون) آنتی بیوتیک تراپی به صورت پروفیلاکسی توصیه نمی شود و جایگاهی ندارد.
آنتی بیوتیک تراپی در صورت لکوسیتور، esr بالا و crp بالا اندیکاسیون دارد!؟
طبق بررسی مقالات معتبر و متاآنالیزهای چاپ شده، هیچ گونه رابطه ی معناداری میان لکوسیتوز، esr و crp بالا و عفونت باکتریال و لزوم شروع آنتی بیوتیک تراپی براساس معیارهای آزمایشگاهی اولیه وجود ندارد.
طبق بررسی چندین مطالعه معتبر: هیچ گونه کاهش مرگ و میر و موربیدیتی در شروع زودرس آنتی بیوتیک حتی در بیماران بدحال و critical covid غیر اینتوبه وجود نداشته است.
بروز co- infection باکتریال در بیماران کووید بسیار کم است؛ مخصوصا بدو مراجعه و پذیرش در نتیجه نیازی به شروع آنتی بیوتیک نمی باشد (به نتیجه گرافیکی یکی از مقالات معتبر در تصویر ضمیمه دقت کنید). در مطالعه ای دیگر به شیوع adverse effect و تداخلات آنتی بیوتیکها و بروز مورتالیتی و موربیدیتی همراه با سایر داروها و درمانهای کووید اشاره شده است که گاها از چشم پزشکان بدور می ماند.
شروع آنتی بیوتیک های نابجا و بی مورد باعث بروز بحران تدریجی مقاومت دارویی و مرگ و میر ناخواسته بسیاری از بیماران در درازمدت خواهد شد.
در پست های بعدی به برخی از اندیکاسیون ها و ارزیابی های لازم جهت شروع درمان آنتی بیوتیکی و آنتی بیوتیک های ارجح اشاره خواهد شد
دکتر حامد فرزانه
متخصص بیماریهای عفونی
https://t.me/internalmed