پیشگیری از سرطان
با تغذیه صحیح 30 تا 50 درصد از سرطانها با تغییرات ساده ای در زندگی قابل پیشگیری است. مفیدترین و موثرترین توصیه ها برای پیشگیری از سرطان 3 مورد است:
1- پرهیز از دخانیات:
اگر سیگار نمی کشید ، هرگز نکشید اگر می کشید همین امروز ترک کنید.
2- ورزش منظم:
فعالیت بدنی مرتبی داشته باشید. وزن خود را در حد مناسب حفظ کنید مواظب باشید چاق نشوید.
3- توجه به غذا:
تغذیه سالم و بهداشتی علاوه بر پیش گیری از سرطانها ، خطر سایر بیماریهای مهم مثل فشارخون بالا ، بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت را نیزکم می کند.
در تغذیه صحیح به سه مطلب باید توجه کرد:
مقدار غذایی که می خوریم
نوع مواد غذای
روش تهیه ، پخت و نگه داری غذاها
• پرخوری و چاقی یک عامل موثر در بروز خیلی از سرطانها مثل سرطان دستگاه گوارش، پستان ورحم است.
• مصرف گوشتهای قرمز و چربی ها خصوصاً چربی های حیوانی را کم کنید. این غذاها هم موجب چاقی می شود و هم خطر سرطانهایی مثل سرطان پستان ، پروستات و روده بزرگ را زیاد می کند.
• سبزیها و میوه ها به دلیل داشتن انواع ویتامینها ، مواد معدنی مفید ، مواد ضد سرطان و الیاف هضم نشدنی بسیار مفیدند و از پیدایش خیلی از سرطانها جلوگیری می کنند.
• مشروبات الکلی عامل بروز برخی سرطانها مثل سرطانهای دستگاه گوارش و حفره دهان است.
• برخی روشها که در گذشته برای نگه داری غذاها استفاده می شده است مثل دودی کردن (ماهی دودی) یا نمک سود کردن (قرمه گوشت ) غذاها موجب پیدایش مواد سرطان زا در آنها می شود.
• پختن غذاها خصوصاً گوشت ها در درجه حرارت خیلی زیاد ( کباب کردن و…) منجر به بروز برخی مواد سرطان زا درآنها می شود.
• نگه داری غذاها در خارج از یخچال وبرخی روشهای انبار کردن و نگه داری غیر بهداشتی موجب آلودگی میکروبی و قارچی غذاها می شود( مثل کپک زدن نان ) و سموم تولید شده در این مواد می تواند سرطانهای خطرناکی مثل سرطان کبد را موجب شود
برای پیشگیری از سرطان
این ده نکته را از2 تا 99 سالگی جدی بگیریم:
· ورزش کنیم و فعالیت بدنی مداوم ومنظم داشته باشیم.
· وزن خود را در حد متعادل حفظ کنیم زیادغذا نخوریم و چاق نشویم.
· به جای سرخ کردن مواد غذایی در روغن از غذاهای آب پز استفاده کنیم.
· مصرف گوشتهای قرمز و چربی های حیوانی و لبنیات چرب را تا حد امکان کم کنیم و بجای آن از غذاهای گیاهی ، ماهی و مرغ پوست گرفته شده استفاده کنیم.
· اگرچه روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون ، ذرت ، سویا ، آفتاب گردان و کنجد از سایر روغنها خیلی بهتر است اما آنها را نیز بی رویه مصرف نکنیم
· هر روز سبزی و میوه بخوریم . از غلات کامل و سبوس دار استفاده کنیم.
· مصرف غذاهای دودی ، نمک سود و انواع شوریها را کنار بگذاریم .
· غذا را خارج از یخچال نگه داری نکنیم ومدت نگه داری غذا در یخچال و فریزر هم محدود باشد.
· نوشابه ها و آب میوه های غیر طبیعی ننوشیم.
توجه داشته باشیم که خوردن تنقلاتی مثل پفک و چیپس و غذاهای آماده مثل سوسیس، کالباس و پیتزا برای همه مضر است به ویژه برای کودکان
منبع: