سکته مغزی: درمان و علائم

از آسیب های مغز که شایع ترین آنها ضربه مغزی و سکته مغز می شود را میتوان نام برد. زمانیکه رگ های خون‌رسان به مغز بهر دلیلی پاره یا بسته شود، بافت‌های مغز از اکسیژن و غذا محروم می‌شود و بعد از چند دقیقه سلول‌های مغز شروع به مردن می‌کنند، در این وضعیت فرد دچار سکته مغزی (stroke) شده‌است.

سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی است، درمان فوری ضروری بوده و عملکرد زودهنگام می‌تواند جلوی آسیب بیشتر و عوارض شدید و بلقوه سکته مغزی را بگیرد. فرد دچار سکته مغزی شده ممکن است توانایی حرف زدن را از دست داده، دچار مشکلات حافظه شده یا یک طرف بدنش فلج شود. خبرخوب این است که با دانستم علایم سکته مغزی می‌تواند پیشگیری و درمان شود.

علائم و نشانه های هشدار دهنده

علائم سکته مغزی به طور ناگهانی آغاز می شوند به همین خاطر توجه به زمان شروع هر یک از این پنج علائم در زنان و مردان حائز اهمیت است.

این علائم عبارتند از:- احساس کرختی یا ضعف که معمولا فقط در یک طرف صورت یا بدن، در یک دست یا پا و بسیار ناگهانی بروز می‌کند.

– گیجی که موجب نامفهوم شدن ناگهانی گفتار و دشواری در پیدا کردن واژه‌های مناسب و یا حتی ناتوانی در درک گفته‌های دیگران می‌شود.

– مشکل در راه رفتن به علت سرگیجه ناگهانی، از دست دادن تعادل و از دست دادن هماهنگی است.

– تاری ناگهانی دید که موجب مشکل در بینایی در یک یا هر دو چشم می‌شود. گاهی نیز فرد دچار دوبینی یا تیره‌شدن کلی دید می‌شود.

– سردرد غیرعادی و فوق‌العاده شدید که شبیه به یک ضربه به سر ناگهانی است و گاهی با سرگیجه و حالت تهوع همراه است.

هر چند موارد فوق شایعترین علائم مشترک هشداردهنده سکته مغزی در زنان و مردان هستند اما بررسی ها نشان می دهد در زنان پنج نشانه سکته مغزی بیشتر نیز مشاهده می‌شود که این علائم مخصوص جنسیت آن ها است و در مردان اغلب دیده نمی شوند.این علائم عبارتند از:

-احساس خستگی ناگهانی

-افتادن یا تشنج ناگهانی

– تشدید ناگهانی ضربان قلب

– بروز درد ناگهانی در قفسه سینه، دست، پا و صورت

– تنگی نفس به طور ناگهانی و یا سکسکه

عوامل

عواملیکه برسکته مغزی تاثیر می‌گذارند به دو دسته قابل تغییر و غیرقابل تغییر تقسیم می‌شوند،‌ افرادیکه تعداد بیشتری از این عوامل را داشته باشند، ممکن است در خطر بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی باشند.

عوامل قابل تغییر شامل

فشار خون بالا (hypertension)

دیابت

سیگار کشیدن و یا استشمام دود سیگار دیگران

کلسترول بالای خون

مصرف الکل

چاقی و یا اضافه وزن

سابقه بیماری های قلبی

استفاده از قرص‌های پیشگیری از بارداری یا هورمون درمانی با قرص های حاوی استروژن.

عوامل غیرقابل تغییر شامل:

سن : خطر سکته با افزایش سن افزایش می‌یابد و افراد 55 سال به بالا بیشتر از بقیه در خطر هستند.

نژاد: افراد آفریقایی-آمریکایی بیشتر از سایر افراد در خطر سکته مغزی می‌باشند.

جنسیت: مردان بیشتر از زنان در خطر سکته مغزی می‌باشند. زنان معمولا در سنین بالاتری نسبت به مردان دچار سکته مغزی شده و خطر مرگ پس از سکته مغزی در آنها بیشتر است.

سابقه: سابقه شخصی و یا خانوادگی سکته مغزی، سکته قلبی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) خطر سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

عوارض

سکته مغزی می‌تواند باعث ناتوانی‌های موقتی و یا دائمی بسته به مدت زمان فقدان خون در مغز و بخش آسیب دیده شد. این عوارض شامل:

فلج شدن و یا از کار افتادن عضلات.مشکل در صحبت کردن و یا فرودادن غذا و مایعات.

حافظه و یا مشکل در فکرکردن.

مشکلات احساسی

درد یا سایر احساسات غیرمعمول در قسمت‌هایی از بدن که تحت تاثیر سکته قرار گرفته‌اند.

تغییر در رفتار و اهمیت به خود.

مانند سایر بیماری‌ها صدمات مغزی و درمان عوارض آنها بسته به اشخاص مختلف متفاوت است.

راه ها و روش های درمان

گاهی سکته مغزی به دلیل عوارض ناشی از اختلال خونرسانی به مغز ایجاد می‌شود که این اختلال با مصرف داروهایی که پزشک تجویز می‌کند به حداقل رسیده و خونرسانی را فعال می‌کند. درمان دیگر سکته مغزی جلوگیری از وقوع سکته‌های بعدی است و فرد بیش از هر چیزی باید رعایت اصول درمانی را داشته تا مجدد سکته مغزی نکند.

در مورد اقدامات اورژانسی در زمان وقوع سکته مغزی می توان گفت: دو نوع سکته مغزی وجود دارد. یکی سکته مغزی خونریزی‌ دهنده است که در این نوع باید سریعاً فشار خون کنترل شود و نوع دیگر اختلال در خونرسانی است. در هر صورت باید فردی که دچار سکته مغزی می‌شود را سریعاً به بیمارستان منتقل کرد.

بیماری که دچار سکته مغزی می‌شود مانند سکته قلبی منعی برای جابجایی ندارد و می‌توان این افراد را جابجا کرده و سریعاً به بیمارستان منتقل کرد تا اسکن مغزی از وی گرفته شده و فشار خونش کنترل شود.تمام سردرد‌ها باید بررسی شوند اما همه انواع سردرد بیانگر علائم سکته مغزی نیستند. در حال حاضر سردردهایی که منشاء روحی دارند افزایش یافته اما این نوع سردرد از نوع خطرناک نیست بلکه افرادی که دچار سردردهای صبحگاهی به همراه حالت تهوع هستند باید سردرد خود را جدی بگیرند.

پیشگیری

اگر شما انواع سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA یا سکته مغزی کوچک) داشته‌اید، رعایت موارد ذکر شده به شما در پیشگیری از سکته بعدی جلوگیری می‌نماید.خیلی از شیوه‌های پیشگیری از سکته مغزی با شیوه‌های پیشگیری از بیماری‌های قلبی یکسان است.

بصورت عمومی، توصیه‌های سبک زندگی سالم شامل:

کنترل فشارخون بالا.

سیگار نکشیدن و یا ترک سیگار.

کاهش دریافت و مصرف کلسترول، سدیم و چربی.

درمان و کنترل مناسب دیابت.

مدیریت استرس.

افزایش فعالیت جسمانی و ورزش.

رعایت رژیم غذایی سالم.
برچسب‌ها: سکته مغزی, درمان سکته مغزی, علائم سکته مغزی, علت سکته مغزی
+ نوشته شده در چهارشنبه ۱۳۹۴/۰۸/۲۰ ساعت 21:34 توسط دکتر بیژن فروغ | نظر بدهید
کسب مقام اول و سوم و پنجم بورد تخصصی در سطح کشور
کسب مقام اول و سوم و پنجم بورد تخصصی در سطح کشورتوسط شاگردان اینجانب موجب خوشحالی اینجانب گردید به خانم دکتر میرشاکی و قضایی و مجیدی این افتخار بزرگ را تبریک می گویم.

دکتر بیژن فروغ

error: Content is protected !!