در بیماری های مختلف «از جمله» بیماری «کرونا» ، ممکن است با پدیده کاهش بویایی مواجه شویم. کاهش بویایی می تواند موجب ضعف چشایی و بی اشتهایی هم بشود. لذا علامت مهمی است. در کرونا، این علامت ممکن است تا چند ماه هم باقی بماند! برای بازگشت سریع تر حس بویایی، «فیزیوتراپی بویایی» توصیه می شود:
توانبخشی بویایی :
توانبخشی بویایی درواقع نوعی رایحه درمانی است و یک روش کمک کننده در درمان هیپوسمی (کاهش بویایی) یا آنوسمی (فقدان بویایی) است.
در این روش بیمار به صورت موقت (چند ماه) در معرض یک سری بوهای خاص قرار می گیرد. طبق مطالعات معتبر و بین المللی، این روش به عنوان درمان برای اختلالات بویایی بخصوص اختلالات بویایی ناشی از ویروس کارآمد است و در سال 2019 در دستورالعملهای بالینی انجمن متخصصین گوش و حلق و بینی کشور ژاپن وارد شده است.
توانبخشی بویایی شامل 4 عصاره از چهار گروه رایحه گرفته شده که منشا بویایی هستند و این چهار گروه شامل عصارههای گلی، میوه ای، ادویه ای و صمغی می باشند. در روش معمول از هر گروه به ترتیب عصاره ی رز، لیمو، آویشن و اکالیپتوس انتخاب و هر عصاره دوبار در روز (صبح و عصر) به مدت 10 ثانیه توسط بیمار استشمام شد و بین عصاره ها 10 ثانیه فاصله داده شد. بهتر است از عصاره این موارد با غلظت بالا استفاده شود و در صورت عدم دسترسی به عصاره، از خود موارد ذکر شده می توان استفاده کرد. حداقل طول مدت درمان 12 هفته است که می تواند تا 32 هفته هم ادامه داشته باشد. این روش باید به صورت مرتب استفاده شود و در صورت فراموشی، بلافاصله استشمام بوها انجام شود.
نکته قابل ذکر این است که می توانید به جای موارد ذکر شده، از مواردی مشابه از همان خانواده استفاده کنید که در زیر آورده شده است:
رز: نسترن، بابونه، بهارنارنج، نرگس، یاس، سنبل
لیمو: توت فرنگی، موز، پرتقال، خیار، نارنگی، سیب
آویشن: میخک، دارچین، هل، وانیل، گلپر
اکالیپتوس: نعناع، سرکه، سیر، منتول
دقت داشته باشید از هر چهار گروه ذکر شده، حتما باید یک مورد انتخاب شود. همچنین می توانید هر ماه گروه چهارتایی جدیدی انتخاب کنید چرا که مطالعات نشان دادهاند، تنوع در انتخاب عصاره ها می تواند کمک کننده باشد.
✍ «دکتر بابک قلعهباغی»
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
t.me/pharmamedicall